Apariții Media

Sete.ro > Apariții Media
Articol Sergiu Teleuta

„Culoarea ca forta si gratie”

by alex |11/12/2018 |7 Comments | Apariții Media

[…] Cu toate ca se afla de-abia la inceputul carierei (care se anunta foarte promitatoare), pictorul Sergiu Teleuta a avut pana acum dousprezece expozitii personale si numeroase expozitii de grup.
Sergiu Teleuta este un artist pasionat, nu numai de desen si culaore, ci si de idei. Picturile sale, in care figura omului este foarte prezenta, ilustreaza un fel de „tristete armonioasa”, un fel de gratie energica. Omul este surprins in diverse atitudini, cand de forta, cand de disperare, cand de melancolie duioasa. Ceea ce-l individualizeaza, probabil, in tanara sa generatie, este revarsarea de culoara, bogata, accentuata.

Autor: G. Pop

Articol Sergiu Teleuta

„Expozitie de pictura – Sergiu Teleuta , la Topart”

by alex |11/12/2018 |4 Comments | Apariții Media

[…] La o varsta a entuziasmului, Sergiu Teleuta marturiseste afinitati pentru imaginarul fantastic – unul dintre putinele limbaje care reusesc sa comunice cu inefabilul lumii nevazute; pentru pictura monumentala – expresie sustinuta deseori cu elemente de anatomie si decor specifice picturii decorative. In compozitiile unitare, rezultate din intersectia unor canale ideatice diferite, apar chipuri simbolice, uneori figuri de feline. Insa ceea ce se anunta la Sergiu Teleuta un destin consacrat este filonul de forta descoperit in culoare, care il identifica si il recomanda.

Autor: Mihael Balint

Articol Sergiu Teleuta

„Sergiu Teleuta – un pictor care nu se lasa etichetat”

by alex |11/12/2018 |6 Comments | Apariții Media

[…] Am intalnit, insa, un pictor care, cum mentiona si criticul Lucian Stochi, nu se lasa etichetat, care este el insusi si atat, chiar daca unii, ce-i drept mai pe soptite, socati de uleiurile vazute pe simeze, au incercat sa-l incadraze indeosebi in randul expresionistilor tarzii.[…]

Ceea ce conteaza e ca Sergiu Teleuta este intr-adevar un pictor original. El dovedeste o imaginatie bogata in semnificatii pe care le comunica printr-o laborioasa stiinta compozitionala. Exista in pictura lui un joc spiritual al imaginatiei si timbrul unor trairi, insa nimic nu vine din exterior, ca preconceput, formal. Atunci cand receptivitatea lui descopera, dincolo de limitele obiectiv-senzoriale, figurarea unor sensuri de poezie si uman, subiectele unor tablouri, cum ar fi „Umbra rosie”, „Cer medieval” sau „Castel galbem” au drept continut un inefabil dialog, acela dintre artist si realitatea din afara sa. Altele, intre care „Arca lui Noe”, „Castelul meu”, sunt o dovada ca nici un detaliu nu e figurat din simpla dorinta a crearii unei atmosfere: el contine un inteles filosofic, o aluzie la un adevar al lumii obiective. O sumedenie de amanunte sunt reprezentate cu o claritate lipsita de orice echivoc, intr-o imagine de adanc lirism (vezi „Tablou verde”).

Autor: Constantin CUCU

Articol Sergiu Teleuta

„Mesajul din spatele culorii”

by alex |11/12/2018 |91 Comments | Apariții Media

Lucrarile sale se afla in numeroase colectii particulare din Europa, Canada sau SUA.

Participa cu lucrarile sale in numeroase expozitii de grup, dintre care enumeram Salonul National de Arta Plastica „Atitudini Contemporane” 2009, sapte editii, sau in 2003, Salonul de Toamna de la World Trade Center de la Iasi. Expozitiile personale s-au bucurat de un mare succes la public si critica de specialitate. In 2000 expunea la B.U.A. „George Enescu” din Iasi, in 2002 si 2004 la Top Art, iar in 2001 la Centrul Cultural German din acelasi oras. Din 2007 incepe sa expuna in capitala, la Art Café Comoco, „Revarsare de culoare”, „Sete de culoare” la T.C. Art Gallery si la Hilton Athénée Palace. In 2009 are loc evenimentul „Contrapuncte Vizuale” la casa de Cultura a MAI.

Absolvent al Universitatii de Arte Plastice Decorative si Design „G. Enescu”, masterand in Arte Decorative si Design, doctorand la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie „I.L. Caragiale”, Sergiu Teleuta transpune in culoare elemente inspirationale.

Un univers fabulos, personaje enigmatice ce construiesc intr-un bogat limbaj cromatic lungi poeme romantice, o existenta urbana atemporala sunt teme tratate cu o sensibila atentie pentru detaliu.

Tablourile sale transcend limitele decorativului, comunicand un profund mesaj filozofic. Starile de spirit, dialogurile interioare, emotiile, sentimentele sunt personajele centrale, cele care asteapta un raspuns de la privitor. Dialogul este puternic sustinut de paleta cromatica, cea care intermediaza o identificare a fiecaruia dintre noi cu tema aleasa de artist.

Exista o anumita ordine sugerata de artist pentru a explica atitudinea fiecarei lucrari. Primul plan este ocupat de personajul central, ce polarizeaza intr-o prima faza atentia si admiratia. In timp, fundalul incepe sa isi asume un rol important in compozitie datorita bogatiei de sugestii si simboluri.

Autor: Mariela Vanu